Haastattelussa olympilaisten roolimalli ja DanceSport-tuomari Anniina ‘AT’ Tikka
bfg-judge-at

Nuorten Olympialaisissa Buenos Aires:issa 2018 on ensimmäistä kertaa lajina breaktanssi, joka on nimetty DanceSport:iksi tapahtumassa.

Anniina ”AT” Tikka on maailman arvostetuimpia naisbreakkareita. Eikä Suomessa ja maailmalla tarvitsisi edes nais-etuliitettä, vaan hän on yksi maailman parhaista breakkareista myös battleissa miehiä vastaan. Vaikkakin hän on nuori iältään on hänen tietotaito ja lajin ymmärrys omaa luokkaansa. Valinta maailman kymmenen kovimman breaktanssi tuomarin joukkoon olympialaisiin on Suomalaisittain kova juttu, mutta vielä lisäksi olympialiikkeen roolimalliksi breaktanssissa!

Anniina tanssii Suomessa ja ulkomailla menstyksekkäässä katutanssiryhmässä Flow Mo:ssa sekä kilpailee, opettaa ja tuomaroi ympäri maailmaa. Hän on perustanut online breaktanssin opetukseen ja katutansiin erikoistuneen http://www.bboydojo.com:in yhdessä siippansa Jussi ‘Focus’ Sirviön kanssa.

Miltä tuntuu olla urheilu roolimalli?
– Olen todella otettu ja innoissani tästä kunniasta olla roolimallina. Odotan innolla työskentelyä ja kohtaamisia nuorten kanssa Buenos Airesissa.

On ilmeistä, että roolimallina oloon liittyy suuri vastuu. Millainen on käsityksesi roolimallina olosta?
– Luonnollisesti otan tämän roolin hyvin vakavasti ja teen parhaani osoittaakseni hyvää esimerkkiä nuorille b-pojille ja b-tytöille.

Nyt kun tiedät mitä työ vaatii. Kuinka luulet, että tulit valituksi tähän työhön?
– Viime vuodet olen ollut erittäin aktiivinen break-skenessä moni tavoin. Olen parhaani mukaan osallistunut tanssikilpailuihin, tuomaroinut, kirjoittanut blogia, opettanut, pitänyt työpajoja sekä pitänyt menestyksekkäästi online katutanssi opetus alustaa B-boy&B-girl Dojoa. Uskon kovan työni osoittavan ammattilaisen asentteeni, jos teen jotakin teen sen kunnolla.

Kierrät maailmaa opettamassa ihmisille break-kulttuuria tehden promootiota taiteelle/urheilulle. Miten se on erilaista, kun opetat BAYOG kisoissa ensi lokakuussa
– BAYOG: ssa on huomionarvoista se, että tällä kertaa nuoret ovat huomion keskipisteessä, ei aikuiset. Paikalla on breaktanssin ikäluokkansa huiput ja se on harvinaista tässä lajissa. He ovat katutanssiskenen tulevaisuus ja varmasti tulevat olemaan roolimalleja jatkossa aloitteleville tanssijoille. Siksi työskenteleminen heidän kanssaan on erittäin tärkeää ja palkitsevaa.

Mitä olympia henki merkitsee sinulle ‘AT’?
– Vaikkakin kyse on kilpailusta, jossa mittelöidään taidoissa toisia vastaan on minulle kuitenkin tärkeää, että kisat on rehdit, tasapuoliset ja jokainen nauttii tapahtumasta.
Nuorten olympialaiset ovat ehdottomasti valtava oppimiskokemus monille nuorille tanssijoille. Joten kilpailun tuloksesta huolimatta on hienoa, jos jokainen tuo kotiin paljon inspiraatiota ja ymmärrystä tanssista. Toivottavasti myös monia uusia ystäviä!

 

Kuinka uskot että YOG vaikuttaa braktanssiin urheilullisesti/taiteellisesti?
– Valmentautuminen näihin kisoihin on motivoinut monia nuoria tanssijoita. Tämän kaltaiset tapahtuvat nostavat nuorten tasoa. Uskon myös, että YOG innostaa monia uusia ihmisiä kokeilemaan breaktanssia, mikä toivottavasti kasvattaa lajin harrastajamäärää.

Olet niitä harvoja naisia tässä lajissa, jotka jättävät jälkensä skenessä. Tuomarointi on vain yksi niistä! Olet yksi ensimmäisistä naisista, jotka koskaan ovat tuomaroineet Silverback Openissa ja juuri äsken tuomaroit ensimmäisen BC One maailman finaalissa. Onko break vieläkin liian miesvaltainen?
-Kyllä, break-skene on vielä kovin miesvaltainen, mutta joka vuosi näemme enemmän ja enemmän kovatasoisia naisia kilpailemassa korkealla tasolla. Pikkuinen pala kerrallaan naiset saavuttavat tilaa ja huomiota skenessä.

Mitä on tehtävä, jotta saataisiin lisää naisia mukaan kaikkiin taiteen / urheilun osa-alueisiin? Mitä he voivat tehdä paremmin kuin miespuoliset kollegansa?
– Monta kertaa naisten voima on tanssin ilmaisussa ja musikaalisuudessa, vaikka näemme myös paljon tyttöjä, joilla on vaikeita liikkeitä, jotka vaativat paljon voimaa. Tytöillä on usein pehmeä ja groovy tyyli, joka näkyy sulavan flowina ja on toteutettu hyvällä kontrollilla. Uskon näyttäväni esimerkkiä, joka rohkaisee tyttöjä uskomaan itseensä ja mahdollisuuksiinsa, tätä kautta saamme enemmän tyttöjä mukaan toimintaan.

Jos menisimme ajassa pari vuotta taaksepäin. kuinka paljon itse pistäisit energiaa YOG kisoihin päästäksesi breaktanssissa?
– Olisin tottakai erittäin motivoitunut tämän kaltaisesta mahdollisuudesta. Todennäköisesti olisin treenannut ‘hullun lailla’, jota tein kuitenkin jo silloin 🙂