Nostetaan kissa pöydälle

Kenen kanssa ringissä seisot ja kuka varmistaa selustasi? Toisin sanoen voinen valaista omaa tarinaani nuoremmille. Always a student, Each one teach one, learn from doing…
Hip hop kulttuuri on jakamista ja oppimista koko ajan.
Alkuun innostuin breaktanssista, kun näin Beat Streetin, Wild Stylen ja Style Warsin puhumattakaan musiikkivideoista ‘Uprock’ Rocksteady Crew soi korvassa ‘Can you dance like the crew? Can you do what we do? . . .’
rock-steady-crew
1980-luku oli kaikkinensa nuorisokulttuurin kulta-aikaa. Veljeni, joka aina hörähti kaikkeen uuteen kuten skeittaukseen, jonka jälkeen oli vuorossa break tai kuten media sitä kutsui ‘breakdance’. Kotona matot siirtyivät syrjään ja parkettilattia sai kyytiä.
Kaikki kaverit koettivat tanssia, mutta harva oppi ja opetusta ei ollut tarjolla. Tuohon aikaan ei ollut internettiä ja YouTubea. Kipinä syttyi todella, kun veljeni tutustui Fernandoon, joka oli saapunut Kanadasta Suomeen ja voitti ‘Mastermover’ kisat 1984 . Hänellä oli toprock, go downit ja footworkit, freezit ja yleensäkin sanasto ja moovsit hallussa.
Pian oltiinkin City-käytävässä vetämässä ringissä päivittäin ja lössi siirtyi, joka sunnuntai Aira Samulinin tanssikoululle Lönkan Polille. Iso kiitos Airalle ja hänen pojalle Jarille, joka sai aikansa hip hop nuoret kokoontumaan yhteen.
Pimpu-arkisto
Break clubilla erottui tiivis rinki, josta lopulta hengailun kautta kehkeytyi ryhmä ‘Electro Dynamics’. Ilman tiivistä crewiä ei olisi jälkipolville paljoa kerrottavaa. Jokapäiväinen harjoittelu, toisten tsemppaaminen, yhdessä hengailu ja hip hop kulttuurin opiskelu, kehittäminen ja ennen kaikkea kokeminen oli keskiössä.
electroflow

Kadulla esiintyminen muuttui pian diskoksi ja myöhemmin kirkkaiksi estraadeiksi aina muoti show meininkiin. Battleja varten treenattiin veren maku suussa, mutta niitä oli aivan liian satunnaisesti. Ryhmämme esiintyi tiuhempaan ja näitä esityksiä varten treenattiin rutiinit ja esiintymistaidot karttuivat. Kehitystä tapahtui kaikilla osa-alueilla hip hop kulttuurissa graffiti, rap, DJ sekä tietenkin breaktanssissa. Ystävyys lujittui elinikäiseksi ja laaja kaveripiiri on jäänyt noilta ajoilta.
Aasin silta notkuu, kun 2017 jälleen nostamme breakryhmät keskiöön ja BreakSM / UBJ finaaleissa nähdään showcaset. Hiokaa ryhmädynamiikka, asennetta, moovseja ja vaatteet kuntoon. Pitäkää puolenne ringeissä, ansaitkaa feimiä ja repatkaa ryhmänne nimeä. Lukekaa rivien välistä, sisäistäkää ja toteuttakaa. Siksi showcaset 2017!

ED-KY-takahuone
Kuvat 1. Rocksteady crew 2. Tanssikoulu ‘Aira Samulin’ 3. Electro Dynamics Crew (kiitos Pimpu #piphop) Kirjoittanut Alex Gyllenbögel E.D/SBL Toiminnanjohtaja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s